Hittegolf in Griekenland, noodweer in Spanje

12 juni 2024, 12:15

Hitte
De Akropolis in Athene. Foto: ANP/ Juan Vrijdag

De Akropolis in Athene blijft woensdagmiddag tijdens de heetste uren van de dag gesloten vanwege extreem hoge temperaturen. Griekenland kampt al dagen met buitengewoon heet weer. In Attica zijn al bosbranden geweest.

Het complex van de Akropolis uit de Griekse oudheid is een van de drukst bezochte toeristische trekpleisters ter wereld. Vorig jaar gingen er naar schatting 4 miljoen toeristen naartoe. Het monument op de heuvel in de Griekse hoofdstad is tussen 12.00 uur en 17.00 uur gesloten. Het complex gaat vaker tijdelijk dicht bij buitengewoon warm weer.

Vanaf vrijdag minder heet

Woensdag en donderdag bereikt de hitte een hoogtepunt en kan het in het binnenland lokaal zelfs 43 graden worden tijdens de eerste hittegolf van het jaar. Tegen het weekend dalen de temperaturen naar verwachting weer wat. Een aantal gemeenten in het land, inclusief Athene, heeft woensdag en donderdag de scholen gesloten en mensen worden opgeroepen thuis te werken. Het Griekse Rode Kruis activeerde afgelopen weekend een hitteprotocol en deelt onder meer flesjes water uit aan kwetsbare groepen.

Volgens wetenschappers van het Nationale Observatorium van Athene zijn juli en augustus traditioneel de warmste maanden. Het instituut noemt hittegolven in juni "bijzonder ongebruikelijk".

Overlast door noodweer in Spanje

In verschillende regio's in Spanje is er de afgelopen dagen tijdens fikse buien veel regen in korte tijd gevallen. Zowel in de omgeving van Barcelona, ten zuiden van Valencia als op Mallorca leidde dat dinsdag tot wateroverlast.

In de regio Barcelona en de regio ten zuiden van Valencia, vooral rond Murcia viel dinsdag 30 tot 45 millimeter regen, met een uitschieter van 58 millimeter. Op Mallorca werd over 48 uur maar liefst 73,6 millimeter gemeten. Op het Spaanse eiland, een populaire toeristische bestemming, legde de zware regenval dinsdag het vliegverkeer van en naar de hoofdstad Palma de Mallorca plat. De regen maakte het onmogelijk om veilig te werken op de luchthaven, waar een noodplan in werking werd gesteld en vluchten werden omgeleid naar andere luchthavens.

Ook woensdag is er nog sprake van lokaal stevige buien in het noorden van Catalonië, ten oosten van Spanje en op Mallorca. Deze buien gaan plaatselijk gepaard met hagel. In veel regio's geldt code geel en in twee regio's net ten westen van Valencia geldt code oranje.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven